Horní Město je místem starých dolů i oblačných výšin

18. únor 2014

Nejvýše položená obec Rýmařovska a zároveň centrum někdejšího dolování vzácných kovů v celé oblasti, to je Horní Město. Navíc zde najdeme mnoho pozoruhodných památek a za vidění bezesporu stojí i krásní krajina v okolí.

Horní město se rozkládá svým katastrem o rozloze více než 3000 hektarů na nejvyšších náhorních plošinách Nízkého Jeseníku nad Rýmařovem. Na území dnešního města se už se dříve nacházely doly na stříbro. Od roku 1398 zde máme zprávy o osadě osada Hankštejn. Samotné město pak bylo založeno v roce 1580 za císaře Rudolfa II. jako svobodné královské horní město, které převzalo tradici dolování. Původní vesnice Hankštejn začala upadat, lidé se začali spíše věnovat zemědělství.

Dominantou obce je kostel sv. Máří Magdaleny z roku 1611. Tato unikátní stavba zaujme zejména v interiéru unikátními malbami malíře Weintritta z konce 17. století, které představují hornické výjevy. Kromě původní renesanční lodi byly později přistaveny k chrámu barokní kaple. Kostel je přístupný po dohodě.

Horní Město - kostel

Také okolí Horního Města stojí za vidění. Nedaleko odsud se nacházejí proslulé Rešovské vodopády – nejvyšší vodní stupeň v Nízkém Jeseníku. Nedaleko osady Skály jsou k vidění stopy starých šachet a na hřebeni nad městem se pak rozkládá pozoruhodný skalní útvar nazývaný kamenná sfinga.

autor: kbz
Spustit audio