Hradčany nenajdeme jen v Praze ale také na Hané

11. červen 2014

Pod pojmem Hradčany si většina obyvatel naší země představí půvabné panorama Pražského hradu. Jenže Hradčany najdeme také na jižním Prostějovsku, v kraji, kde se Haná mírně vlní a kde protéká říčka Brodečka.

Hradčany dostaly podle odborníků své jméno díky tomu, že obyvatelé této obce vykonávali služby na hradě. Ne, že bych si dovolil polemizovat s jazykovědci, ale první zmínka o obci hovoří o něčem jiném. Hradčany jsou totiž uvedeny v listině krále Vladislava I., který potvrdil roku 1160 klášteru Hradisko u Olomouce jeho statky. Mezi vesnicemi je jmenována i obec Hradčany. Dovoluji si vyslovit domněnku, že původní obyvatelé nebyli povinováni robotou k hradu, ale právě k Hradisku, a tedy od toho dostala vesnice své jméno.

Klášter Hradisko u Olomouce vlastnil obec až do svého zrušení v roce 1784. Z historie vesnice můžeme zmínit památná data, kdy v roce 1668 opat Bedřich Sedlecius postavil v obci pivovar. To bylo docela troufalé, protože vařit pivo bylo tehdy velkou výsdou a vesnice tímto získala na vážnosti. Nejinak tomu bylo v letech 1709-1714, kdy dal opat Bernard Wancke postavit v Hradčanech mlýn. Ten stojí dodnes v přebudované podobě po požáru v roce 1922. Zřízení těchto dvou průmyslových odvětví se projevilo také na podobě obecního znaku, kde je mlýnské kolo a také lev držící v pazourech pivovarnickou limpu.

Zařízení někdejšího lomu

Po zrušení kláštera Hradisko patřila obec náboženskému fondu. Až v roce 1825 koupil Hradčany společně s Vřesovickým panstvím kníže a ministr Klemens von Metternich, který obec vlastnil až do roku 1848. Poté vesnice získala vlastní samosprávu. Mimo zemědělství, které zde bylo velmi rozvinuté, se brzy začala objevovat další výdělečná činnost a to těžba kamene. Krásně zachovalý kamenolom najdeme při vjezdu do obce od Kobeřic. Dnes je zatopený a slouží rybářům a také milovníkům koupání. Pozoruhodně je zachovaná i část zařízení lomu. I když nejsem odborník, domnívám se, že to byly součásti drtiče a třídiče štěrku.

Pamětní kámen obětem koncentračních táborů

Hradčany byly vždy spíše středně velkou obcí. Počet obyvatel po sloučení se sousedními Kobeřicemi dosáhl lehce přes 400 a pozitivní je, že se stále zvyšuje. Vesnice má docela zajímavé okolí, které láká zejména k cyklotoulkám. V samotné obci moc památek není – výjimkou je kaplička svatého Františka Xaverského, reliéfní deska na budově obecního úřadu a pak malý pomníček postavený na památku umučeným obyvatelům Hradčan v koncentračních táborech za II. světové války, který stojí za obcí.

Poslouchejte naši rozhlasovou pohlednici ve čtvrtek 12. června.

autor: kbz
Spustit audio