Hraničné Petrovice byly kdysi dvěma vesnicemi - Hraničnou a Petrovicemi

2. červen 2023

Vystoupáte-li po klikatící se silničce z údolí potoka Trusovky na náhorní plošiny Nízkého Jeseníku, první co vás přivítá, budou chaloupky Hraničních Petrovic. Vesnice položená v mělkém údolíčku mezi vrcholy Hraničného, Vyhlídky a Baby, z nichž všechny svou nadmořskou výškou překonávají 600 metrů, je bezesporu půvabnou osadou s mnoha pozoruhodnými pamětihodnostmi.

Je až s podivem, jak dlouho je toto místo vysoko v horách osídleno. Původně prý na místě dnešní obce stávaly dvě osady, Hraničná a Petrovice. Tak tedy alespoň praví historické prameny, které napovídají, že obce byly v jednu sloučeny před rokem 1798. Pravdou je, že v historických pramenech se také říká, že tyto obce stály blízko u sebe a stavebně splynuly v jednu osadu přirozeně, rozšířením zástavby.

Hraniční potok, který je páteřní vodotečí obce, byl zmiňován v listinách již v dávné minulosti. Jako místo kudy vedla hranice jejich dominia jej tehdy do falsa listiny datované konce 14. stol  uvedl písař kláštera Hradisko. Listina měla mnichům pomoci obhájit svůj majetek v rámci sporů s pány ze Šternberka.  

Osada s názvem Hraničná se pak v písemných pramenech objevuje již v roce 1353 a tehdy obec vlastnil jakýsi Racek z Dolan, který ji postoupil Bolkovi z Huzové. Petrovice se pak v listinách objevují teprve až k roku 1364 a tehdy obec patřila ke statku v Domašově, který spravoval biskupský man. Od počátku 15. století jsou obě obce součástí panství se sídlem na hradě Medlice, který tehdy držel rod pánů z Kravař. Od roku 1550 se pak stávají součástí panství šternberského. Zástupcem vrchnosti v obci býval dědičný rychtář, který je zmíněn poprvé v roce 1588.

Největší dominantou obce je bezesporu kostel sv. Petra a Pavla. Ten byl postaven v roce  1768. Zajímavá je informace, že kostel byl postaven na místě staršího kostelíka. O něm nemáme žádné bližší zprávy. Kostel byl původně jen filiální, až v roce 1785 je zde ustaven stálý kaplan.

V obci najdeme také budovu bývalé obecné školy. Ta dnes slouží jako turistická základna pro ubytování. Když už jsme u těch památek, měli bychom určitě zmínit, že kolem obce procházela stará obchodní a vojenská stezka, která mířila od Olomouce na sever k Moravskému Berounu, Bruntálu a dále do Slezska. U ní se nám východně od obce zachovala socha Piety z roku 1870. Nedaleko kostela najdeme malou kapli, jejíž zasvěcení se mi ale vypátrat nepodařilo.

Když už zavítáte do Hraničných Petrovic, rozhodně si nemůžete nepovšimnout nádherných výhledů z okolních vrcholů. Když se smíříte s tím, že je to pořádně větrná hůrka, což koneckonců podtrhují nové větrné elektrárny na kopci Hraničná, můžete spatřit velkou část nivy řeky Moravy na západ od obce nebo panorama Jeseníků na severozápadě.

Otevřená krajina hor však způsobuje v zimě i problémy, zejména cesta na Jívovou bývá ve větrných dnech často zavátá sněhem, a přes veškerou snahu ji udržet sjízdnou bývá nadlidský úkol.

Turistická, modře značená trasa vás tudy provede z Domašova k prameni Těšíkovské kyselky a docela zajímavá cesta vede také přes vrchol vyhlídky po polní cestě do Horní Loděnice.

Když se naopak vydáte dolů do údolí řeky Bystřice, narazíte pod Petrovicemi na někdejší Petrovický mlýn a kolem na krásnou krajinu řeky, která zde přirozeně meandruje údolím.  

Spustit audio