Hygiena v létě: zmrzlina a grilování

26. květen 2014

Jak se testuje hygienická kvalita zmrzliny, ale i jaká rizika může obnášet grilování masa - zdravotní a hygienické aspekty sezonních dobrot rozebere Apatyka ve čtvrtek 29. května dopoledne. Hostem Bořka Volného bude odbornice, hygienička Jitka Švecová.

Především v teplém počasí s radostí a úlevou objevujeme kouzlo chladivé či mrazivé dobroty. Kopečková i točená, smetanová, ovocná nebo třeba šmoulová - zmrzlina je oblíbená u všech generací. Je také hygienicky bezpečná? Co přesně, jakým způsobem, kde všude a s jakými výsledky hodnotí pravidelné hygienické kontroly?

Také grilování k jaru, létu, případně podzimu patří. Doma i v restauraci se dají připravit skvělé pochutiny z různých druhů mas či zeleniny. Víme ovšem o případných rizicích nevhodného grilování? Co tedy hrozí a kdy, jaký postup je správný a jak dopadají odborné kontroly právě grilovaných potravin, i to se dozvíme od hygieničky výživy a předmětů běžného užívání inženýrky Švecové.

Mikrobiologická rizika (bakterie typu listerie, salmonella atd.), hygiena samotného podávání zmrzliny; na druhé straně chemické rozbory, například škály barviv v použitých potravinách; u grilovaných pokrmů pak znovu mikrobiologie, ale zároveň možný vznik tzv. polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU), které způsobují onkologická onemocnění. To vše sledují hygienici.

Klobásy
autor: Bořek Volný
Spustit audio