Jak se dnes rodí?

22. leden 2015

Jak se člení porod, kolik lidí se u porodu stará o maminku a o novorozeně, jaké mohou nastat komplikace a hlavně jak se porod a porodnictví proměnilo? Na to v naší Apatyce odpovídal primář porodnicko-gynekologického oddělení nemocnice Šternberk Marek Vaca.

Máte nejasnosti anebo nemáte osobní zkušenost s tím, jak vlastně příchod dětí na svět v porodnici probíhá? Jak se porod člení a co obnášejí jednotlivé „doby porodní“? Souhrn a výstižný obrázek nabídl host Apatyky hned v jejím úvodu.

A posluchačkám – maminkám, které přivedly děti na svět před lety, jsme zase nabídli krátké srovnání porodnictví a jeho moderních metod s časy více či méně vzdálenými.

Stranou však nezůstaly ani některé časté komplikace porodu nebo občas obávané metody, k nimž se musí občas přistoupit, aby se miminkům pomohlo na svět. I o nich více prozradil primář Marek Vaca.

Kam se dále bude obor porodnictví dále ubírat? Co čeká porodníky, porodnice a samotné rodiče a děti, o čem se odborníci radí na konferencích – také to jsou dotazy, jimiž jsme zahrnuli hosta Apatyky. Znovu a kdykoliv si ji můžete poslechnout také v našem audioarchivu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio