Jakpak vlastně spíte? A jak se potom probouzíte?

2. květen 2022

Embryonální poloha, ale i pozice letícího Supermana. Úplně tvrdé lůžko, ale i měkký, extrémně poddajný molitan s vytlačeným důlkem vprostřed. Spaní může mít vskutku nespočet podob. Žel i dopadů. 

Relaxace, uvolnění, rehabilitace těla i ducha by měly být funkce a role dobrého ležení a spaní. Bolestivost, ztuhlost, křeče nebo blokace nervů a svalů ovšem někdy bývají realitou. Lékaři i fyzioterapeuté jsou tu mimo jiné od toho, aby „vyhmátli“ naše chybné či škodlivé spací návyky. Pohříchu málo se ovšem právě na spánek a jeho významný dopad soustředíme.

Na co si dát pozor?

Chlad, průvan, ale i příliš zakloněná hlava anebo některé tělesné partie vystavené tlaku a otlaku – i na ně pozor.

Stejně tak na známé, tradované ničitele zdravého a občerstvujícího spaní – na televizi a světlo v místnosti, o usínání nebo celonočnímu spaní vsedě u televize nemluvě.

Fyzioterapeutka Mgr. Kateřina Konečná.

Nač je třeba pamatovat, na co se také má pohybová medicína zaměřovat, případně co může nabídnout pro úlevu, kompenzaci a rozhýbání daných problematických partií, ale i to, že každý jsme nějak naučeni a leckdy už neumíme či nechceme měnit i spánkové návyky, probírala v poradně Apatyka Českého rozhlasu Olomouc fyzioterapeutka Mgr. Kateřina Konečná.

autor: Bořek Volný
Spustit audio