Janoslavicím dal nové jméno slavný rodák

30. leden 2014

Úsovská pahorkatina, která by se dala považovat za nejjižnější výspu jesenického podhůří se tyčí do výšky 600 metrů památným Bradlem a tvoří jakýsi kruhový útvar, který od ostatních hor oddělují údolí Loučky, Moravy a Libinského potoka. Přibližně uprostřed této pecky kopců najdeme vesnici Janoslavice, která je cílem cesty od Pradědu na Hanou v pátek 31. ledna.

Do vesnice vás zavede například zelená turistická značka mířící z Bradla přes Rohli na druhý nejvyšší vrchol této hornatiny – Bílý Kámen. Přibližně uprostřed trasy najdete na kopci rozcestník U Janoslavic, kde stačí seběhnout po silnici asi půl kilometru a jste v obci. Ta se vypíná kousek nad údolím řeky Rohelnice, přibližně v nadmořské výšce kolem 330 metrů.

V historických pramenech by badatel hledal Janoslavice až do počátku 20. století marně. Až do roku 1904 totiž obec nesla název Svinov – někdy také s přídomkem u Úsova. Přejmenována byla úředně až v roce 1904 a své jméno si vybrala na počest zdejšího rodáka – řídícího učitele Jana Mikysky. Důvodem přejmenování byla existence osady se stejným jménem kousek od Mohelnice a také poněkud hanlivý nádech jména. Mimochodem, podle místní legendy dostala obec jméno Svinov, protože zde stával velký Svinec - rozuměj vepřinec. Měl stávat na místě dnešního domu č.p. 32. Odborníci se ale domnívají, že jméno bylo spíše inspirováno vlastním jménem lokátora obce, který se patrně jmenoval Svin.

Janoslavice - někdejší rychta

Zakladatel obce musel své poddané do tohoto kraje dovést někdy v dobách velké kolonizace zdejšího hvozdu na přelomu 13. a 14. století. Poprvé se totiž Janoslavice objevují v písemných pramenech jako součást úsovského panství k roku 1340. Přestože je to odsud do Úsova jen kousek, nebyla obec součástí panství dlouho. Ještě do roku 1400 ji vlastnil Bernard Hecht ze Slavoňova a jeho dědicové. Ti jej přiřadili k panství se sídlem na hradě Brníčku a část patřila také ke statku v Lesnici. Drobní držitelé panství se v 15. století hodně střídali až do roku 1513, kdy je vesnice nadobro připojena k zábřežskému panství, kde zůstává až do roku 1848.

Zdejší obyvatelé se živili zejména zemědělstvím. V roce 1585 zde žilo 23 usedlých rodin, z toho 15 sedláků a 7 chalupníků. Zástupcem vrchnosti byl fojt, tedy rychtář. Jednalo se tedy o docela velkou vesnici. A v kontextu dnešní obce se jeví i údaj o počtu obyvatel z roku 1830 jako docela zajímavý. Tehdy zde žilo 626 obyvatel. Pro srovnání dnes má obec do 150 trvale bydlících osob.

Janoslavice - bývalá škola

Když jsme připomenuli obživu zdejších lidí, tak bychom neměli opomenout těžbu železné rudy, která zde probíhala v polovině 19. století a již odebíraly železárny v Sobotíně, hamr v Alojzově a také salmovské železárny v Blansku. Dolovalo se v údolí Rohelnice směrem k Bezděkovu a dodnes zde najdeme drobné stopy.

K památkám na historii obce rozhodně patří zdejší kaple. Ta byla podle desky nad vchodem postavena díky sbírce místních obyvatel v roce 1868. Český nápis na desce jen potvrzuje, že vesnice byla téměř výhradně osídlena česky hovořícím obyvatelstvem. Zajímavé je, že část obyvatel obce docházela nejprve do kostela do Úsova a druhá část pak do Police. Teprve po zániku polické farnosti chodili místní do Úsova a v roce 1780 pak celá obec spadla pod rohelskou farnost. Kromě kaple zde ale najdeme i několik pozoruhodných křížů a zachovalých staveb. Památkou je i někdejší budova školy, která zde stála už v roce 1836. Od roku 1976 je obec součástí Rohle. Vede tudy zajímavá trasa pro cyklisty a obec má i krásné okolí.

Janoslavice - kaple, nápis
autor: kbz
Spustit audio