Kadeřín – vesnice v kraji jeskyní i hlubokých lesů

21. listopad 2013

Kadeřín je vesnicí doslova na konci světa. Končí zde silnice a dál už pokračují jen horské louky a hluboké lesy s ukrytými tvary vápencových skal, v nichž se skrývají mnohé doposud neobjevené jeskyně. Kromě toho zde najdeme zajímavé památky i pozoruhodnou hospůdku.

Když se do Kadeřína dostanete z horního konce, tedy od severu, první čeho si všimnete, je rozcestník prozrazující, že sem vedou hned dvě turistické trasy – modrá a žlutá. Kousek odsud pak najdete jednu z nejmalebnějších hospůdek v okolí. Provozují ji nadšení chalupáři a nezastavit se tady je věčný hřích a pohrdání pohostinností zdejších obyvatel. Hospůdka je opravdu jako vystřižena ze starých časů a nic na tom nemění ani značka tramvajové zastávky, která prozrazuje, že se nacházíte ve stanici Nálevna.

Dějiny obec sdílela s bouzovským panstvím

Kadeřín - do obce vedou dvě turistické trasy

Historie Kadeřína je spojena zejména s první písemnou zmínkou o ní z roku 1382, která vesnici zmiňuje jako součást panství Bouzovského, které v té době vlastnili pánové z Vildenberka. Právě v roce 1382 prodal Beneš z Vildenberka celé panství, a to včetně Kadeřína, moravskému markraběti Joštovi. Zeměpanským zbožím zůstal Kadeřín ale jen chvíli. V roce 1396 se opět z celým panstvím stěhuje do majetku Heralta z Kunštátu.

Osudy obce jsou vlastně stále spjaty s historií bouzovského panství. Platí to až do roku 1583, kdy se bouzovské panství rozdělilo. Jeho část, společně s Kadeřínem kupuje Jan Pergar z Pergu. Tento pán měl podle dobových zpráv stále spory s poddanými. Kadeřín vlastnil až do své smrti, patrně v roce 1599, kdy jej převzali jeho bratři Bohuslav, Karel a Mikuláš.

V roce 1617 se obec i panství dostává do rukou katolického pána Fridricha z Oppersdorfu. Díky tomu nebylo panství po Bílé hoře konfiskováno a následující majitelé – hrabata z Hodic - jej v roce 1699 prodávají řádu Německých rytířů. Pod jejich vládou pak panství zůstává až do roku 1848 kdy zaniká vrchnostenská správa.

Do školy do Blážova, do kostela na Bouzov

Kadeřín - malebná hospůdka

Kadeřín byl téměř ryze českou obcí. Potvrzují to i jména zdejších obyvatel uváděná v historických listinách. Po zániku vrchnostenské provincie byl zpočátku patrně spravován ze sousedního Blážova. Už v archivní listině z roku 1757 měl Blážov s Kadeřínem společnou pečeť ve které byl zobrazen medvěd. Do Blážova chodily také kadeřínské děti do školy, a to už od roku 1840.

Naopak do kostela se chodilo z Kadeřína až na Bouzov. Do roku 1597 byla fara pod správou evangelického pastora. Za třicetileté války fara zanikla a byla obnovena až v roce 1726. Dnes najdeme v Kadeříně malebnou kapli zasvěcenou Růžencové panně Marii.

Vápenec z okolního krasu dával lidem i obživu

Kadeřín - krasové jevy v lese

Obyvatelé obce se v prvních letech existence obce živili patrně hlavně zemědělstvím a také prací v lese. Velmi brzy se zde ale rozvinulo pálení vápna. Baterie vápenných pecí objevená v Joklově dole nedaleko obce je podle typu pecí datována do 16. – 18. století. Také z pozdější doby jsou v okolí Kadeřína zaznamenány vápenné pece, odkud se vápno vozilo zejména do oblasti Moravskotřebovska.

Osada je dnes velmi málo osídlená, přesto si zachovala svou krásu, a to i když nad místním rybníčkem vyrostla řada novodobých chat. Mimochodem, při cestě do Blážova se přímo u silnice zachovalo i malé rašeliniště, které je zajímavým biotopem mnoha vzácných mokřadních živočichů.

Synovec objevitele Javoříčských jeskyní hledá v Kadeříně

Kadeřín, to je zejména nádherná krajina. Javoříčský kras plynule přechází i sem a tak se není co divit, že i v lesích u obce najdeme mnoho míst, která prozrazují podzemní dutiny. Mimochodem, právě odsud pocházel objevitel Javoříčských jeskyní – revírník Vilém Švec. Ten se svými přáteli začal kopat v tehdy dobře známé Svěcené díře a v roce 1938 objevily mohutné prostory Dómu gigantů a další chodby horního patra jeskyní. Kadeřínském kopci pracují jeskyňáři i dnes a není bez zajímavosti, že jedním z nich je i synovec někdejšího objevitele Javoříčských jeskyní – Vilém Švec. Zatím objevili několik dutin ale věří, že velké prostory jeskyní, které by kadeřín změnily na vyhledávanou turistickou lokalitu ještě objeví. Zatím je tady klid a pohoda a stojí za to se sem vydat.

Kadeřín - podmáčené louky

Do Kadeřína vás pozve naše rozhlasová pohlednice v pátek 22. listopadu.

autor: kbz
Spustit audio