Kaltenštejn, Paršovice a Divoký Důl

7. červen 2011

Tajemná zřícenina hradu Kaltenštejna je k vidění na svazích Rychlebských hor nedaleko Černé Vody na jesenicku. Ve středu se sem vydáme na malou procházku z Pavlem Peterkou.

Malebnou vesničku Paršovice na Záhoří s kostelem sv. Markéty vám ve čtvrteční rozhlasové pohlednici Od Pradědu na Hanou představí Mirek Kobza. Společně s ním se vydáme zejména do historie této obce, která sahá až do 12. století.

Jednou z nejkrásnějších ale i nejprudších cest v Jeseníkách je ta vedoucí Divokým dolem na Praděd. V pátek se můžeme vydat s Mirkem Kobzou na tento výstup krásným ale prudkým údolím potoka.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.