Kaple sv. Antonína nad Javorníkem

11. červenec 2014

Kaple sv. Antotnína - toto místo patřilo v minulosti k vyhledávaným vycházkovým místům obyvatelům Javorníku.

Za jeho proslulost může podle pověsti učitelský pomocník Adam Antonín, která sem prý v zoufalství nad ztrátou milované dívky připevnil kdysi dávno na kmen mohutného dubu obrázek sv. Antonína Paduánského.

Pozoruhodné je, že pověst praví, že dívka zemřela na mučidlech poté, co byla obviněna z čarodějnictví. Učitel prý po ztrátě milované osoby utekl do lesů a o jeho dalších osudech není nic známo.

Tato pověst je pozoruhodná i v té souvislosti, že dochované písemné prameny nepotvrzují, že by v Javorníku byl kdokoliv obviněn z čarodějnictví, takže jak to s tou legendou je, vlastně dodnes nevíme.

I historikové se přiklánění spíše ke druhé legendě vážící se k tomuto místu. Podle ní zde za druhé slezské války v letech 1744-1745 tábořil batalion Chorvatů pod vedením Hegaditze den Wald.

Ti měli chránit rakouské vojsko před vpádem Prusů přes tento hřeben. Na hřebeni však nebyla voda, a tak vojáci trpěli žízní. Začali tedy kopat studnu, až na místě dnešního pramene vytryskl ze země osvěžující pramen.

Jeden z velitelů pak prý vyřezal z vděčnosti z lipového dřeva sochu sv. Antonína a pověsil ji na smrk na místě pramene pitné vody.

Právě do míst, kde později vznikla kaple sv. Antonína jsme vás pozvali v pátek 11. července.

autor: kbz
Spustit audio