Když duše volá o pomoc, bolí tělo

26. srpen 2015

Odborníci tvrdí, že až sedmdesát procent všech tělesných obtíží má na svědomí psychika.

Znáte to, několik let vás bolí žaludek, prošli jste všemi vyšetřeními, brali jste nejrůznější léky, vyměnili lékaře, nic ale nepomohlo. Nebo se vám bolest žaludku podařilo zvládnout, aby se po pár měsících objevila jiná, třeba páteře, a po ní hned další. Pak je potřeba vyhledat psychologa nebo psychiatra.

Protože psychické problémy se navenek mohou projevovat jako tělesné nemoci. „Dobré je, když praktický lékař doporučí pacientovi nějakého odborníka, kterého zná, důvěra je pak větší,“ říká v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc primář Psychiatrické léčebny Šternberk Michal Kryl.

„Dobrý den, jsem sama s postiženým synem, o kterého se starám dvacet čtyři hodin denně. Mám panickou hrůzu z nemoci, bojím se smrti. Večer nemůžu usnout, protože se bojím, že se už neprobudím. Cítím se být osamocená,“ napsala jedna z našich posluchaček.

Důležité je mít čas pro sebe. „Musíte myslet na sebe, jinak to nezvládnete. A samozřejmě se můžete obrátit na naše oddělení,“ dodal primář Kryl.

Mezi nejčastější psychosomatická onemocnění patří chronické bolesti hlavy, únava, kožní problémy, zažívací obtíže, bušení srdce, dušnost, nespavost a kolísání váhy. Pacienti buď dramaticky hubnou anebo přibírají.

Tak jako další posluchačka, která se nám svěřila s tím, že těžce nesla nejen smrt maminky, o kterou se do té doby starala, ale také vypořádání dědictví, které posléze následovalo. Během krátké doby zhubla třicet kilo a hubne dál. Přestože jí pravidelně. Jde o problém, který se týká všech – mužů i žen, dospělých i dětí.

Spouštěcím mechanismem může být třeba stres, potlačovaný strach, náhlá změna, zhoršující se vztahy v rodině, nespokojenost v životě a podobně.

autor: voj
Spustit audio