Klub ručních řemesel v Mohelnici vyrábí hračky do nemocnic. Český rozhlas míří na zámek Velké Losiny

25. červenec 2018
Kraj na dlani

Podíváme se za řezbářem, který obsluhuje přívoz v Horce nad Moravou. Nahlédneme pod ruce šikovným ženám z Mohelnice. A pozveme vás na zámek ve Velkých Losinách.

Řezbář Jiří Halouzka má svou Pradědovu galerii v Jiříkově nedaleko hradu Sovinec. Pochází ale z Horky nad Moravou, obce, ke které má vřelý vztah a do které se pravidelně vrací. Setkat se s ním můžete třeba ve vodáckém tábořišti, kterým vás rád provede a dokonce vás sveze přívozem, stejně jako Ditu Vojnarovou.

Mohelnický spolek ručních řemesel je skupina žen, které se už více než 20 let scházejí a snaží se udržovat tradici méně známých a možná i zapomenutých technik. Šijí zavinovačky, paličkují hračky a právě ty se rozhodly věnovat dětem v nemocnicích. Více od předsedkyně spolku Vlasty Jiráskové zjišťoval Aleš Spurný.

Jak už z našeho vysílání víte, v neděli vás zveme nejen na návštěvu, ale také na živé vysílání ze státního zámku Velké Losiny, kde proběhne další zastavení našeho prázdninového Hradozámeckého léta. Pokud byste chtěli prožít ve Velkých Losinách celý víkend, můžete se zde zastavit i v sobotu, a to nejen na klasickou prohlídku, ale třeba i na renesanční večer. Pozve vás kastelánka Jana Fialová.

autoři: Dita Vojnarová , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , Pavel Juráš , mid
Spustit audio