Kostel Povýšení Sv. Kříže v Moravském Berouně

15. červen 2023

Počátky Moravského Berouna spadají až do 14. století. První zmínka o osadě je obsažena v listině z roku 1336 a historikové vypátrali, že Moravský Beroun vznikl v souvislosti s těžbou v okolních horách. Byl jejím přirozeným centrem a také sídlem horního mistra se všemi právy. A právě v dobách vzniku městečka bylo nutné vybudovat pro havíře také centrum duchovní. A tak na kopci na městečkem roubí tesaři patrně dřevěný kostel.

O tomto svatostánku toho mnoho nevíme, snad jen to, že sloužil do počátku 17. století, kdy byl nedaleko odsud postaven farní chrám Nanebevzetí Parmy Marie. Pak patrně původní svatostánek pohltil zub času. A to dokonale, dnes o něm nevím víc, že bylo řečeno. Doba baroka ale opět přála stavbě různých chrámů a kostelů atak v polovině 18. století povolávají místní radní fulneckého stavitele Mikuláše Thalherra, aby vybudoval na místě starého kostela nový chrám. A stavitel se činil a v roce 1754 na místě na kraji města vzniká dnešní podoba kostela Povýšení svatého Kříže.

Stavbu si dnes můžete prohlédnout v kruhu starých stromu při výjezdu z města směrem na Dětřichov nad Bystřicí. Malebná bílá stavba stojí jako maják nad městem. Po roce 1945 byl interiér kostela zcela zničen a i venkovní pohled chátral. Dnešní tvář chrámu je výsledkem opravy na konci devadesátých let, kterou mimo jiné spolufinancovalo i německé Ministerstvo vnitra. Dnes slouží kostel nejen jako místo duchovních obřadů ale také jako významný koncertní a výstavní stánek.

Když se sem vydáte, nemůžete si nepovšimnout, že na kostel přímo navazuje na prastarý park, který pokrývá značnou část Křížového vrchu. Toto místo je bezesporu magickou lokalitou celého Moravského Berouna. Právě zde totiž najdeme zbytky původního hradu, který byl založen pány ze Sternberka asi ve druhé polovině 13. století. Mnoho zmínek o něm nemáme, ale dá se předpokládat, že plnil jak strážní tak i obranou funkci. Dnes se z hradu zachovaly jen nepatrné zbytky. Pevnost totiž zanikla již za husitských válek. Zbytky zdí byly v minulosti využity k výstavbě vyhlídkové plošiny, která ale později také zchátrala. V 18. století bylo toto místo zasvěceno rozjímání. Právě tady totiž stávala poustevna, kam se chodilo k poustevníkovi za duchovní útěchou.

A právě v době, kdy byla poustevna zrušena, byl položen základ dnešního parku. V roce 1843 byla v parku vystavěna Křížová cesta, která završila dnešní podobu Křížového vrchu. Co se parku týče, je to opravdu pozoruhodné místo. Mě osobně zaujalo množství různých jehličnanů, které se zde objevují. Tak nějak si myslím, že se k tomuto místu více hodí. A tak kromě smrků zde najdeme různé druhy borovic, jedli ale také jedlovce a tisy.
V současné době prochází park rozsáhlou obnovou.

Dnes vás na Křížový vrch dovede také Naučná stezka Křížový a kočičí vrch, která byla otevřena v roce 2005. Provede Vás nejen kolem farního kostela a kostela Povýšení sv. Kříže, ale seznámí vás i s dalšími památkami v okolí. Má celkovou délku něco přes 6 km a mimo jiné si po ní můžete vyšlápnout i ke zdejším pramenům minerálních vod.
Prostě Moravský Beroun je město plné překvapení a památek a vynechat je při vaší návštěvě města by bylo nerozumné. 

Spustit audio