Kostel v Senici na Hané

15. říjen 2013

Senice na Hané se objevuje poprvé v zakládací listině kláštera Hradisko u Olomouce v roce 1078.

Už odpradávna zde existoval také farní kostel. Jeho existenci nám dokládá zápis v olomouckém nekrologiu z roku 1333 o úmrtí senického faráře. Přestože zprávy z listin o kostele mlčí, můžeme se domnívat, že Senici vzhledem k vlastnictví zdejšího dominia církevní vrchností minulo období reformace bez poznamenání a katolická víra zde byla vyznávána až do třicetileté války

Prameny nám mlčí i o podobě původního kostela v Senici. Další zmínka bohužel hovoří o jeho zániku. V roce 1654 vypukl v obci požár a dobové zprávy mluví o to, že vyhořel celý kostel, z něhož zůstala zachována jen věž. Celé následující půlstoletí zůstali v Senici bez vlastního svatostánku. Nový kostel byl postaven až v letech 1704 – 1705. Ovšem již zanedlouho v roce 1769 kostel opět vyhořel.

V roce 1772 byl opraven a u kostela byla postavena i nová fara. Obraz sv. Maří Magdaleny, které byl nový chrám zasvěcen, namaloval pro hlavní oltář olomoucký malíř Josef Pilz.

U kostela byla v působnosti faráře také obecná škola, která byla až později spravována obcí.

Kostel je dnes památkově chráněn a tvoří nejvetší dominantu obce. Do jeho historie, ale i osudů jeho stavitelů se můžete vydat v další rozhlasové pohlednici Od Pradědu na Hanou ve středu 16. října.

autor: kbz
Spustit audio