Křížová Hora: Pohlednice z poutního místa i turistické atrakce

10. prosinec 2013

Křížová hora je jedním z vrcholů Jeřábské vrchoviny a vypíná se do výšky 735 m n.m. nad obcí Červená Voda. Bývala oblíbeným výletním a poutním místem, kde stával dřevěný kostelík a výletní restaurace.

Po válce, kdy většina původních obyvatel opustila zdejší kraj, místo postupně pustlo, křížová cesta byla zničena, kostelík zbourán. Až před několika lety snahou červenovodských usedlíků vrchol hory ožil stavbou pozoruhodné rozhledny. Na toto místo vás pozve rozhlasová pohlednice Mirka Kobzy.

Na kopci se slavilo vítězství nad Napoleonem

První zmínka o Křížové hoře, tehdy zvané německy Kreuzberg, pochází z Gramizova popisu uloženého v Zemském archivu v Brně z roku 1653. Jméno souvisí s křížem, který zde odpradávna stával a byl dominantou okolí. Zajímavou zprávu nám zanechávají kroniky obyvatel obce pod kopcem – Červené Vody. Podle nich se zde, v roce 1813, konalo procesí na vrchol na oslavu vítězství nad Napoleonem v Bitvě národů u Lipska.

Kostel lákal poutníky nejen z Červené Vody

V roce 1833 byl na vrcholu hory postaven malý dřevěný kostelík. Když později vyhořel, byl vystavěn nový a větší s věží, na níž byl zvon odlitý v Olomouci, který zde přetrval 100 let. Hora, do té doby stejně jako dnes pokrytá lesem, byla vymýcena a teprve kolem roku 1850 byla znovu osázena stromy.

V roce 1863 byly nově pořízeny obrazy křížové cesty umístěné na pískovcových křížích kolem vrcholu hory. Větší část obrazů věnovala obec Červená Voda a dva darovali dobrodinci. Oltářní obraz byl přinesen až z poutního místa Mariazell v Rakousku. Vedle kostela byla v roce 1923 vybudována dřevěná chata, která sloužila poutníkům k úkrytu před nepohodou. Jejího otevření se prý zúčastnilo přes 2 000 lidí. Každým rokem se na hoře konala poutní slavnost. Od okraje Červené Vody byla vysázena lipová alej k okraji lesa a byly zřízeny lavičky při cestě na horu. Hora se stala vyhledávaným místem poutníků a výletníků z Červené Vody a blízkého i širšího okolí.

Po válce chata i kostel vzaly za své

Po roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, zůstal kostel i chata opuštěny. Křížovou horu sice stále bylo možné navštěvovat, ale prostor těsně za vrcholem se stal cvičištěm naší armády. Po okupaci v roce 1968 pak až do roku 1990 sloužil sovětské armádě. Křížová cesta byla zničena, chata i kostelík byly zbourány už v roce 1960. Nahoře zůstaly jen kusy kříže s letopočtem 1800 a zbytky základů.

Na své znovuzrození čekal vrchol až do nového tisíciletí. Podle projektu Ing. Arch. Mádlíka zde byla v roce 2007 vybudována rozhledna, která se stala novou dominantou hory. Tvoří ji přízemní otevřený ochoz s oblou střechou a věž s vyhlídkou ve výšce 25 m nad úrovní terénu.

Další zajímavosti z pozoruhodného kraje i věže vám prozradí rozhlasová pohlednice Od Pradědu na Hanou ve středu 11. prosince.

autor: kbz
Spustit audio