Kvalitní spánek je zárukou dobrého zdraví, společně s vyváženou stravou a dostatkem pohybu

16. listopad 2023

Cítíte se unavení, přesto nemůžete usnout? Vzbudíte se o půl třetí a už nezaberete? Potíže se spánkem má řada lidí, příčiny jsou různé. Vedle stresu jsou to zapnuté obrazovky počítačů a telefonů, nadměrné pití kávy nebo nedostatek fyzické aktivity. Jak se nekvalitní spánek odráží na našich životech? Téma pro MUDr. Samuela Genzora a obezitoložku doc. Ľubicu Cibičkovou.

Spánek je aktivní děj, u kterého mozek a organizmus regenerují. V jeho první fázi se zpomaluje naše nervová aktivita a snižuje se napětí svalů. „Organizmus a mozek zpracovávají uplynulý den,“ vysvětluje vedoucí Spánkové laboratoře FN Olomouc MUDr. Samuel Genzor.

Nejčastější poruchou je nespavost, kdy buď nejsme schopni usnout, nebo se opakovaně probouzíme, případně se probouzíme velmi brzy. Následně jsme unavení, nedokážeme se soustředit, trápí nás bolesti hlavy, máme výpadky paměti a poruchy koncentrace.

Délka spánku mezi 7 a 8 hodinami je podle Ľubicy Cibičkové, vedoucí Obezitologické ambulance olomoucké Fakultní nemocnice optimální. Lidé, kteří spí kratší anebo delší dobu, mají větší tendenci k nárůstu hmotnosti. „Nedostatek spánku vede k přibývání na váze, ale nadváha zase způsobuje problémy se spánkem,“ konstatuje lékařka.

Obézní pacienti mívají velmi často příznaky spánkové apnoe. „V noci chrápou, chvilkami nedýchají a přes den mívají sklony k usínání,“ vysvětluje doktorka Cibičková. Spánek je nekvalitní, přerušovaný a pacienti mají větší tendenci k nárůstu hmotnosti. Vážné problémy se řeší ve zmíněné Spánkové laboratoři.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio