Legendy představí "poslední" ELO

18. březen 2014

Skupina Electric Light Orchestra má u nás stále mnoho příznivců. Přestože byl jejich zvuk stále popovější, ani pravověrní rockeři se od nich neodvraceli. Svou patnáctiletou hudební dráhu uzavřeli v 80. letech odlehčeným albem "Balance Of Power" a přes pokus o comeback s docela slušnou deskou "Zoom" na přelomu milénia ho můžeme brát za poslední v klasické etapě.

Jeff Lynne, lídr a duše kapely, výhradní skladatel a zpěvák se cítil být v polovině 80. let prací se svou skupinou čím dál víc unavenější. Začal spolupracovat na hudebních projektech celé řady dalších lidí, kádr ELO zúžil jen na trio (kromě něj ještě klávesák Richard Tandy a bubeník Bev Bevan).

"Balance Of Power" vyšlo s tříletým odstupem (na polovinu 80. let velká pauza!) od předchozí desky a vůbec poprvé bez charakteristických smyčcových nástrojů.

Zůstala ale všudypřítomná melodičnost a Jeffův smysl pro hit. Z alba vyšly celkem tři singly, největší úspěch zaznamenal "Calling America", ale klidně jich mohlo být i víc.

Labutí píseň Electric Light Orchestra prostě má své kouzlo, které si připomeneme v Legendách ve středu 19. března. K poslechu desky "Balance Of Power" vás zve Jirka Matějů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.