Méně znamená více. Platí to i pro čištění uší

10. duben 2017

Na uši si musíme dávat pozor, když venku mrzne a fouká studený vítr. Dohlížíme na děti, ale sami si klidně vyrazíme bez čepice nebo čelenky. Dokonalý účes za úpornou bolest uší nestojí.

Bolest je příznak, je to symptom, který vnímáme negativně. Je to něco, co nás obtěžuje. Na druhou stranu je pozitivní v tom smyslu, že nám dává najevo, že je v nepořádku něco, na co bychom měli reagovat. Bolest akutní se týká zánětů středního ucha a zvukovodu.

„Pacient když přijde, tak nám řekne, kde ho to bolí. Už při anamnéze jsem schopná poznat, jaký typ zánětu to bude. Ale samozřejmě ho pošlu na otoskopické vyšetření. Záněty zvukovodu jsou citlivé při tahu za boltec a u zánětu středního ucha bývá bolest za uchem v oblasti bradavkového výběžku,“ říká MUDr. Irena Škodová, primářka oddělení ORL Vojenské nemocnice v Olomouci.

Zánět středního ucha je častější u dětí

Postihuje ale i dospělé. Hlavním rizikovým faktorem je infekce horních cest dýchacích, dále pak snížená obranyschopnost, alergie, porušení bubínku, zvětšená nosní mandle apod. Objevuje se často u dětí, které jsou nedonošené, mají nízkou porodní hmotnost nebo po porodu strávily delší dobu na JIP, a i u dětí s vrozenými vývojovými vadami.

Píchání uši řpináší velikou úlevu. Bubínek se ovšem nepropichuje, ale prořezává. „Záleží, ve které fázi nemoci k nám pacient přijde. Pokud je to v první fázi, kdy je sliznice jen překrvená a není tam nahromaděný sekret, tak si vystačíme s analgetiky a zvýšenou nosní hygienou. Pokud přijde člověk už s vyklenutým bubínkem, pak je dobré říznout,“ vysvětluje MUDr. Škodová.

K zánětu zvukovodu po dovolené dochází častěji v letních měsících. Rizikovým faktorem je koupání ve znečištěné vodě, pobyt na pláži, kdy se nám do ucha dostanou jemné částečky prachu a písku. Příčinou zánětu je také ucpání zvukovodu mazem. Lékař ucho vyčistí a předepíše pacientovi kapky, které sníží otok a provzdušní zvukovod.

Čištění uší

Ucho má samočistící schopnost. To znamená, že odloupané epitelie, drobné částečky kůže a maz si ucho čistí samo. Vyloučí je ke vchodu ze zvukovodu, kde bychom je měli odstranit. Lehce, třeba vatovými tyčinkami.

Rozhodně bychom ale neměli uši čistit do hloubky. Mohli bychom si zatlačit maz směrem k bubínku, kde pak vzniká tvrdá zátka, která způsobuje problémy. „Klidně použijte jen malíček,“ radí primářka Irena Škodová.

autor: voj
Spustit audio