Milan Šotek: Borůvčí

12. listopad 2011

Aktovka Milana Šotka Borůvčí byla původně napsána pro Cabaret Calembour, jenž rozvíjí odkaz divadel malých forem i tradici českého literárního kabaretu.

Uměleckou skupinu založili přátelé z absolventského ročníku 2009/2010 katedry činoherního divadla pražské DAMU, ke kterým patří i autor Borůvčí Milan Šotek. Ten je dnes rovněž dramaturgem Moravského divadla Olomouc a Cabaret Calembour tak pro něj, podobně jako pro jeho herecké kolegy, znamená potřebný protipól k „velké činohře“.

Svou kabaretní jednoaktovku Borůvčí opatřil autor podtitulem fraška nadivoko a bere si v ní na paškál nejpalčivější problém naší současnosti: nevěru v českých myslivnách. A zároveň nabídne ponor do existenciální situace myslivce, který vystřelil na kance, kance zasáhl, ale tou dobou už to nebyl kanec.

Rozhlasovou inscenaci natočil v olomouckém studiu Českého rozhlasu režisér Michal Bureš v původním „calembourském“ obsazení - s Jiřím Suchým z Tábora (Vrubel), Igorem Orozovičem (Hrycej), Milanem Šotkem (Jeníček), Lucií Polišenskou (Vrubelová) a Klárou Klepáčkovou (Mařenka).

Poslouchejte v neděli 13. listopadu a v repríze v pondělí 14. listopadu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio