Miminka do dlaně

9. leden 2016

Lékaři a zdravotní sestřičky jsou rodinným stříbrem novorozeneckého oddělení olomoucké Fakultní nemocnice. Tvrdí to jejich primář, špičkový neonatolog MUDr. Lumír Kantor. Ví, o čem mluví. Patří v tomto oboru k české špičce.

„Musíme rozdělovat naše oddělení na dvě části. Oddělení pro zdravé děti a oddělení s intenzivní a následnou péčí. Sem se děti, případně maminky před porodem, svážejí z celého kraje. Výsledky máme excelentní. Stejně jako na stejných odděleních po České republice,“ říká MUDr. Kantor.

„Naší snahou je, aby rodiče věděli o dětech všechno. Proto s nimi hodně mluvíme, maminky přesvědčujeme, že za tu danou situaci, která se zkomplikovala, nemůžou. Potřebujeme navodit hned v začátcích důvěru, to se nám pak při všem, co se děje, vrací,“ říká primář Kantor.

Hranice životaschopnosti v České republice je dvacet čtyři týdnů plus nula dnů. V jiných případech je to vždy individuální. V olomoucké Fakultní nemocnici rozhodně nehrají na rekordy.

Nedávno se tu narodilo miminko, které nemělo ani čtyři sta gramů. Po narození takového miminka je důležité, jestli dýchá samo. V inkubátoru ho sestry odvezou na intenzivní péči. V něm zůstává co nejdéle, aby se s ním zbytečně nemanipulovalo. „Je to práce pro křehké ženy.“

Rodičům poskytují v olomoucké Fakultní nemocnici co nejvíce informací. Pokud je dítě v inkubátoru, rodiče dostanou tablet, kde můžou své děťátko sledovat ve dne v noci. I z domova. Nedávno o tom ostatně mluvil i ministr zemědělství Martin Jurečka, otec čtyř (a brzy už pěti) dětí.

Lumír Kantor je spoluautorem knihy „Maličké miminko“, která dává rodičům odpovědi na základní otázky týkající se intenzivní péče.

autor: voj
Spustit audio