Mírovská hora se jeví z Hynčiny jako kopeček, z Hoštejna je to nejvyšší vrchol v okolí

24. červenec 2021

Mírovská hora je vysoká 595 metrů. Nabízí daleké výhledy, historické památky a k tomu svěží les plný hub. I to může být důvod, proč sem vystoupat.

Mírovská evokuje svým názvem své umístění. Je totiž součásti podskupiny Mírovské vrchoviny. Hora se tyčí nad údolím Moravské Sázavy, přímo nad nádražím v Hoštejně. Je to vrchol, který tvoří protiváhu hradnímu kopci. Od Hoštejna se na Mírovskou sice dá dostat, je to výstup prudkým kopcem a po špatné cestě. Mnohem příjemnější cesta na vrchol Mírovské tak vede z Hynčiny. Tato obec se rozkládá na jih od vrcholu a kopec tvoří severní okraj náhorní plošiny, na níž se kdysi rozkládala zdejší pole. Z vesnice vede pod vrcholovou homoli pohodlná asfaltová cesta. Je lemovaná několika historickými kříži, postavenými vesměs v 19. století. Některé jsou v docela dobrém stavu, na jiných se zub času podepsal.

Značená cesta však na vrchol nevede ani z jedné strany. Polní trať je však spolehlivým průvodcem a vodítkem je také dvojice vysílačů mobilních operátorů. Podle nich se dá vrchol spolehlivě identifikovat i zdálky. Samotnou homoli pokrývá les. Díky tomu většina lidí netuší, že Mírosvká je vlastně dvojvrchol. Nižší z vrcholů je více k jihu a je pokrytý lesem, vyšší vrchol je právě ten, na němž stojí vysílače a odsud již padá svah do údolí Moravské Sázavy.

Milovníci techniky jistě ocení, že jeden z vysílačů je vlastně mobilní jednotka. Je vidět, že se toto pravděpodobné provizorium stalo již trvalým řešením, vysoký stožár vystupující z maringotky a upevněný kotvícími lany se však také nevidí každý den.

I když se zespodu zdá, že les pohledu do dálky z vrcholu zabraňuje, není to tak úplně pravda. Jižní část panoramatu je sice ukrytá za stromy. Severní svah kopce otevírá překrásné panorama. Je málo míst, odkud lze spatřit nejen Jeseníky včetně Pradědu jako na dlani, ale k tomu i masív Hrubého lesa s nejvyšší horou Jeřábem měřící přes 1000 metrů. Za ní vykukuje vrchol Králického Sněžníku a více vlevo je pak vidět nejev vrchol Lázku, ale také Bukové hory a Suchého vrchu. Je to pozoruhodné panorama, kde ale chybí lidská stavení. Ta jsou ukryta v údolí. Jen tu a tam vystupuje z lesa stožár vysílače či nějaká samota. Jakoby zde lidé byli spíše na návštěvě. I takové je kouzlo Mírovské hory.

autor: kbz
Spustit audio