Na cestě k poutní kapli sv. Anny v Potůčníku

Inspirativní místa v krajině člověk mnohdy najde v lokalitách naprosto opuštěných. To je případ poutní kapličky s pramenem zasvěcené svaté Anně nedaleko malinké vesničky Potůčník, v horách kousek od Hanušovic.

Potůčník se zde vine, jak již název napovídá, podél potůčku ústícího v dolní části vesnice do řeky Branné. Pokud člověk chce navštívit toto pozoruhodné místo, musí odbočit z frekventované silnice vedoucí směrem do Jindřichova a vydat se proti proudu potoka úzkým údolím do kopců.

Úzká silnička člověka zavede za domy v údolí a zdá se, jakoby zde obec končila. Je to ale jinak – samotný Potůčník se rozkládá až výše v horách. K poutnímu místu musíme ale asi po kilometru ze silnice odbočit na lesní cestu pokračující proti proudu potůčku. Nemůžeme to místo minout, vede tudy žlutá turistická značka a navíc poutníka ke kapličce zavedou i informační šipky.

Cesta vede zpočátku údolím, kde kupodivu najdeme porost ne nepodobný lužnímu lesu. Po dalším rozcestí pak už cesta stoupá podstatně prudčeji a provede nás do smrkového lesa, kde skaliska vystupující z měkkého polštáře hrabanky připomínají, že se nacházíme poměrně vysoko v horách.

Cesta je sjízdná i na horském kole, ale místy je stoupání opravdu výživné, takže i Mirek Kobza raději volil pěší procházku. Asi po dalším kilometru zahlédneme v lese drobnou dřevěnou kapličku u níž vyvěrá poměrně silný pramen.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.