Nebojme se změn v tradičních jídlech, radí před Vánocemi kuchař Václav Forman
Štědrovečerní menu můžeme udělat jinak, než v předchozích letech. Připravit třeba odlehčený bramborový salát a k němu rybu na bylinkách - na rozmarýnu, šalvěji nebo na pestu, kterým ji potřeme. „Ryby se ale dají taky péct, grilovat a dělat v papilotě,“ radí Václav Forman z olomoucké Moravské střední školy.
Máme kapra před zpracováním naložit do mléka nebo jogurtu? Zajímalo jednoho z posluchačů Dobré rady. Václav Forman souhlasil a přidal navíc i svůj recept: „Já používám víno, do kterého ho vložím tak na dvě hodiny.“ Můžete ale zkusit podle rady zkušeného kuchaře připravit candáta, tolstolobika, amura nebo pstruha. „Vždyť kapr se na náš stůl dostal až na počátku 19. století a bramborový salát ještě později,“ vysvětluje Václav Forman, předseda Asociace českých kuchařů a cukrářů České republiky, pobočky Severní Morava a Slezsko.
Brambory na salát si musíme dobře vybrat, nejlepší je varný typ A, který se nerozvaří a má v sobě hodně škrobu. Uvaříme je, oloupeme, nakrájíme na kostičky a necháme vychladit. Přidáme v osolené vodě uvařenou kořenovou zeleninu, předsmaženou cibulku, sterilizované okurky a vajíčka. Všechno nakrájíme na stejné dílky. Dochutíme hořčicí, worcesterem a zelenou petrželkou. „Já promíchám s majonézou a selským jogurtem, půl na půl, aby to bylo lehčí. Osolím a posypu bílým pepřem, aby v salátu nebyly černé tečky,“ dokončuje recept Václav Forman.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.