Nové Dvory u Náměště na Hané

Když se turista vydá hledat proslulou kapličku a pramen Svaté vody u Cakova a hodlá pokračovat dále do oblasti Náměště na Hané, musí pokračovat po příjemné ulici mezi menšími domky osady Nové Dvory. Ta od svého počátku patří k Náměšti, byť je od samotného městyse vzdálená asi dva kilometry. Její venkovský půvab však nenechá chladným nikoho, kdo se pro tuto cestu rozhodne.

Nové Dvory jsou pozoruhodné hned z několika důvodů. Malé domky jsou zde zasazeny do mírně zvlněné krajiny tak, že působí, jakoby zde stály odpradávna. Na jedné straně je od severu chrání lesích pokrývající vrchol kopce Bořík, který vystupuje do nadmořské výšky 340 metrů z údolí řeky Blaty. Právě poloha obce na svahu obráceném k jihu z ní dělá vesničku ne nepodobnou vinohradským obcím na jižní Moravě.

Novými Dvory sice prochází žlutá turistická značka, ta se však dotýká pouze nejvyššího místa obce a pak míří právě přes vrchol Boříku do Senice na Hané. Naopak s Náměští vesničku spojuje asfaltová silnice, kterou často využívají cykloturisté, kteří si tudy zkracují cestu na Bouzovsko. Ze Senice sem po trase turistické značky vede také Naučná stezka Elišky z Kunštátu. Má devět zastavení a délku asi 11 kilometrů. Vede ze Senice přes Nové Dvory, Svatou Vodu do Cakova a odsud přes Seničku zpět do Senice. Kromě turistických zajímavostí se zde můžet dozvědět také něco málo z historie zdejších obcí a třeba také Nových Dvorů.

Nové Dvory

Historie Nových Dvorů není dlouhá. Osada vznikla teprve koncem 18. století, kdy Marie Růžena, kněžna Kinská – tehdejší majitelka náměšťského panství - vykázala roku 1789 devadesát tři jiter zemědělské půdy pro nové osadníky (jitro je stará plošná míra představující plochu 0,5756 ha). Lokalita se nacházela poblíž panského Dvora, místními nazývaný „Dvorek“. Odtud dostala osada název – Nové Dvory. Mimochodem místo, kde stával někdejší dvůr, je dodnes patrné. Leží jižně od současné osady v polích nad potokem Baběnec. Zde najdeme malý remízek, kde už jen velmi málo připomíná někdejší stavby.

Německé jméno nové osady Familienhof se do dnešních dnu zachovalo v lidovém označení vesnice „Na Famíliích“. Každý familiant dostal podle dekretu ze 31. března 1792 od vrchnosti 12 měřic pole a 500 čtverečných sáhů na stavbu domu a hospodářských budov.

Nové Dvory - rozcestník nad obcí

Osada Nové Dvory byla součástí Náměštského panství až do konce patrimoniální správy. Ani poté, co vrchnostenskou správu nahradilo obecní zřízení, však Nové Dvory nebyly samostatnou vsí. V roce byla obec 1850 spojena s vesnicí Biskupství v jeden celek. Mimochodem, název Biskupství nesla samostatná obec, dnes severní část Náměště. Ta měla vlastní samosprávu až do roku 1949, kdy došlo k jejímu začlenění do Náměště na Hané.

Pravdou je, že památek v Nových Dvorech mnoho nenajdeme. Jedna však stojí přímo uprostřed vesničky. Roku 1800 zde byla postavena kaplička, zasvěcená sv. Martinovi. V ní je umístěna vzácná empírová lampa z počátku 19. století. Po spojení Biskupství s Náměští na Hané roku 1946 jsou Nové Dvory součástí městyse Náměšť na Hané až dodnes. Žije zde asi 100 obyvatel, kterým můžeme jen závidět polohu obce na kopečku s krásným výhledem, čerstvým povětřím a uklidňující zelení lesů a luk v okolí.

autor: kbz
Spustit audio