Od Pradědu na Hanou

25. říjen 2011

Mirek Kobza vás i v tomto týdnu pozve na zajímavé výlety do kraje, který leží mezi Pradědem a Hanou.

"Do zálesí jsem poprvé zavítal vlastně náhodou. Šli jsme s kamarády přechod Rychlebských hor a při cestě po hřebenu z Travné. Polská zelená hřebenovka najednou narazila na průsek do českého vnitrozemí. Tak jsme ušli pár kroků a otevřelo se nám nádherné údolí se zástavbou vesničky Zálesí a také krásný výhled nejen na Javornicko ale až k Otmuchowu a na rozlehlá polská jezera. Podruhé jsem jel do Zálesí záměrně a autem. Naštěstí, chtělo by se říci, protože na kole bych při stoupání na nejvyšší bod obce asi vypustil duši. " říká Miroslav Kobza o svém výletu do Zálesí. Co všechno zde můžete najít, se dozvíte ve středu 26. října.

Zálesí - těžba uranu

Moravská Sázava je druhou největší řekou šumperského okresu. Je pozoruhodná mimo jiné tím, že pramení ve východních Čechách – na západním úbočí Bukové hory, který patří už k výběžku Orlických hor. Ve čtvrtečním putování vás Mirek pozve do údolí jejího horního toku, které se vine od Výprachtic až po Albrechtice u Lanškrouna.
Při cestách tímto malebným přírodním rájem je lepší volit cestu proti proudu právě z Albrechtic. Na mostě za vesnicí, při vjezdu do sevřeného a zalesněného údolí, nás čeká i první panel Naučné stezky Údolí Moravské Sázavy, kterou lze zdolat jak pěšky, tak i na kole po značených cyklotrasách vedoucích do mírného kopce podél řeky po asfaltové cestě.
Údolí je dlouhé asi šest kilometrů a bylo vymodelováno právě erozní činností Moravské Sázavy v horninách starých asi 500 milionů let.

Sázavské údolí
autor: kbz
Spustit audio