Od Pradědu na Hanou

10. listopad 2011

Poznáváte rádi svůj kraj? Mirek Kobza má pro vás další zajímavosti a tipy na výlety.

Uprostřed Žadlovic stojí na pohled zajímavá kaplička, která je duchovním centrem obce. Zdobí ji zvonička a pozoruhodná kupolovitá střecha. Je zajímavé, jaké osudy tuto malou stavbu provázely v nedávné době.

Na svůj církevní svatostánek čekaly Žadlovice poměrně dlouho, zejména uvědomíme–li si, že tato vesnice patří k nejstarším v kraji a navíc, že z části patřila k církevnímu zboží.

Osídlení v okolí Žádlovic můžeme sledovat již od doby kamenné. První zmínkou v historických pramenech je zápis v zakládací listině kláštera Hradisko u Olomouce z roku 1078, kde se objevuje jméno vsi Žádlovice - osady hrnčířů.

Po historii kaple v Žádlovicích s námi pátrejte ve čtvrtek 10. listopadu.

"Kraj pod Rychlebskými horami mě nepřestává překvapovat. Nejenom svou malebností, relativním klidem až opuštěností, ale třeba i tím, že nikdy nevíte, kam vás cesta, po které se náhodou vydáte, zavede.To je příklad i mého dnešního putování, které jsem zahájil na rozcestí ve Vojtovicích, odkud jsem chtěl na kole pokračovat přes Novou Vésku na Hraničky – místo, kde stávala obec přímo na dnešní českopolské hranici. V Nové Vésce mě ale zlákala odbočka s poměrně kvalitní a širokou cestou, odbočující vlevo a pokračující směrem proti proudu Mlýnského potoka do nitra Ostrého údolí.
Tak jsem odbočil do lesnatého údolí a začal stoupat proti proudu potoka. Hned po pár desítkách metrů mi bylo z nepatrných náznaků jasné, že toto údolí rozhodně nebylo tak opuštěné jako dnes. Zbytky staveb a místy i staré stromy jen potvrzovaly, že tady kdysi stávala obec.
Po návratu domů jsem tedy začal pátrat a skutečně – aniž jsem to tušil, projížděl jsem páteřní cestou někdejší osady jménem Hraničná."

Hraničná - dnes se kolem bývalé obce pasou koně

Jak Mirkovo pátrání po Hraničné dopadlo, se dozvíte v pátek 11. listopadu.

autor: kbz
Spustit audio