Od Pradědu na Hanou

Také v roce 2012 vás bude Mirek Kobza brát na výlety a toulky naším krásným krajem, na zajímavá místa, která leží v kraji mezi Pradědem a Hanou.

Když se podíváte na mapu Jevíčka, případně máte šanci spatřit toto město z ptačí perspektivy třeba při vyhlídkovém letu, překvapí vás, jak nádherně se zde zachovala středověká dispozice města vznikajícího podle dobových dokumentů již v první polovině 13. století.

Původně královské město se stalo později městečkem poddanským a právě tato skutečnost vedla k tomu, že v Jevíčku se na dlouhá staletí usadili Židé, kteří tvořili menšinu ovšem poměrně významnou pro chod samotného města. Pojďme spolu zapátrat po stopách židovského osídlení Jevíčka. Ve středu 4. ledna.

Železnice, zejména ty lokální, mají neopakovatelnou poetiku. Vedou-li navíc horským krajem, jsou mnohdy malebné a vryjí se do paměti. Takovou je i dráha z Hanušovic do Jeseníku, které se, zejména v úseku z Ostružné do Lipové Lázní, říká Slezský Semmering, podle známé alpské trati. Tato železnice má nahradle v Horní Lipové dokonce i své muzeum. Právě sem vás pozveme ve čtvrtek 5. ledna.

Muzeum Slezského semmeringu

Ondrášov, dnes součást Moravského Berouna, je rovněž starou hornickou osadou, možná, že ještě starší než samo město. První zmínka o něm je z roku 1269. Jméno má obec údajně dle zakladatele Andrease (Ondráše). V 19. století zde velmi prosperovaly lázně, postavené na základě výtečných minerálních pramenů. V dávných dobách byl ale Ondrášov součástí velkého rudního revíru v okolí Moravského Berouna a počátky osídlení jistě souvisí přímo s těžbou železné rudy, ale také stříbra. Ondrášov navštívíme v pátek 6. ledna.

Ondrášov - most bývalé úzkokolejky z Ondrášova do Dvorců
autor: kbz
Spustit audio