Od Pradědu na Hanou: Alpský kostel v Rapotíně

15. květen 2013

Když jedete ze Šumperka do Jeseníků, není vyloučeno, že kousek od hlavní cesty zahlédnete špičku věže kostela nanebevzetí Panny Marie v Rapotíně.

pokud neznáte místní reálie, je potřeba připomenout, že Rapotín je poměrně velké vesnice rozkládající se kolem řeky Desné, zejména tedy na jejím pravém břehu. Obec proslula sklářskou historií a velkou sklárnu, byť poněkud chátrající zde najdeme dodnes.

My se ale vypravíme k duchovnímu místu uprostřed vesnice. Tím je bezesporu kostel, který můžeme zahlédnout a je to jakýsi ostrůvek Alp pod jesenickými vrcholy.

Ano, současný farní chrám je skutečně postaven po vzoru Alpské novogotiky a zejména svými štíhlými a úzkými okny nebo vysokou špičatou věží by se rozhodně neztratil třeba někde v údolí kolem Salzburgu.

Podle pověsti založil prý Rapotín markomanský uprchlík Reibod v dobách stěhování národů, ale skutečnost je mnohem prozaičtější. Jde o vesnici, která vznikla za kolonizace této oblasti někdy v polovině 14. století. Písemné prameny o ní hovoří poprvé v roce 1391. tehdy celá ves patřila k Novohradsko - Šumperskému panství.

Jaká je historie zdejšího kostela Nanebevzetí Panny Marie, zjistíte v naší rozhlasové pohlednici ve čtvrtek 15. května.

autor: kbz
Spustit audio