Od Pradědu na Hanou: Babice u Šternberka

24. květen 2013

Když jedete po silnici ze Šternberka do Uničova, asi tři kilometry za Šternberkem narazíte na Babice. Pátrat po zajímavostech této pozoruhodné vesnice se v další rozhlasové pohlednici rozhodl Mirek Kobza.

Samotná vesnice se rozkládá mezi zmíněnou hlavní silnicí a železniční tratí ze Šternberka do Uničova. V horní části vesnice najdeme dva malebné rybníky.

Zajímavé je, že ještě před dvěma stoletími bychom sice v obci našli rybníky také - Velký a Malý Babický rybník a Bahnitý rybník – ten jediný zde najdeme dodnes – další dva byly vysušeny.

Babice jsou velmi starou obcí, která od počátku přináležela ke šternberskému dominiu. V roce 1228 se poprvé objevuje v historických zápisech a již o sto let později je zde zmiňován kostel a fara.

V roce 1405 nastává zvrat v dějinách obce, která se dostává pod církevní vrchnost. Obec totiž darovala vdova po Petru z Kravař, Anna, augustiniánskému klášteru ve Šternberku.

Obec byla spravována nejprve přímo z kláštera, poté co bylo vedení hospodářského majetku přesunuto na statek se sídlem v Žerotíně, byla vesnice spravována až do roku 1784 odsud.

Jak to bylo s její historií dál, se dozvíte v pátek 24. května.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.