Od Pradědu na Hanou: Bartoňov

19. červen 2012

Bartoňov, malou vesničku jejíž pouhých 212 hektarů velký katastr se vine z údolí Moravy do kopců podhůří Jeseníků Mirek Kobza doposud znal jen jako zastávku na trati Bludov Hanušovice nebo jako místo, kde se táboří při sjezdech řeky Moravy od Rudy. Bartoňov je však obec, která má docela zajímavou historii a právě do ní by vás chtěl pozvat ve své středeční pohlednici.

Do Bartoňova vede docela pěkná cesta na kole z Bohutína. Pod Burdovým vrchem, za železniční tratí se dá pěkně po asfaltce, byť díky stavbě kanalizace poněkud hrbolatější, dojet až na dolní konec Bartoňova, čímž si člověk nejen ušetří cestu po frekventované hlavní cestě, ale navíc i podstatně zkrátí cestu do Rudy nad Moravou.

Přímo na rozcestí v Bartoňově pak narazíte na pozoruhodné rozcestníky, které vás nasměrují nejen do okolních obcí a městeček, ale také do evropských velkoměst. Nechybí zde ani kilometráž do Vídně, Moskvy, Berlína či Varšavy, takže kdo by měl zájem vydat se odsud do Evropy – ví co jej čeká.

Níže než toto rozcestí je už jen vlaková zastávka a pak řeka Morava. Na jezu u mostu můžeme spatřit zbytky kdysi pozoruhodného vodního stroje. Bylo jím kolo na spodní vodu, které pohánělo generátor na výrobu elektrické energie. V devadesátých letech bylo ještě v provozu, dnes již bohužel jen rezaví.

Na Procházku Bartoňovem se můžete vydat 20. června v rozhlasové pohlednici Od Pradědu na Hanou.

autor: kbz
Spustit audio