Od Pradědu na Hanou: Císařov

29. květen 2013

Vydáte-li se na cestu, třeba na kole malebnou širokou nivou Moravy z Prostějova směrem k Přerovu, nejenže překonáte tok zmíněné matky moravských řek, ale i řeku Bečvu.

Cestou projedete mnoha zajímavými hanáckými vesnicemi, jejichž kořeny sahají až na úsvit historie zapsané ve starých listinách, ale také jednu malebnou vesnici, která existuje jen díky rozhodnutí císaře Josefa II. z 20. března roku 1772. Jmenuje se příznačně Císařov.

Císař v té době ruší jeden klášter za druhým a onoho dne vydal příkaz ke zrušení konventu sester dominikánek u sv. Kateřiny v Olomouci. Nešlo jen o rozpuštění konventu, ale také o konfiskaci poměrně velkého pozemkového majetku kolem řeky Moravy a Bečvy ve prospěch náboženského fondu.

Pozemky se tak de facto staly majetkem státu, ale aby z nich stát něco měl, muselo se na nich hospodařit. A taky bylo v roce 1775 rozhodnuto, že se pozemky nabídnou zájemcům ze selského stavu.

To postihlo i část pozemků někdejšího Citovského statku, které ležely mezi Citovem a Rokytnicí a zde byla stanovena také podmínka, že noví nájemci pozemků se zde musí usadit a vytvořit novou osadu. Ta měla původně nést název Joseflust – tedy Josefova radost. Místní obyvatelé ale dávali přednost pojmenování Císařův ostrov, z čehož se postupně vyvinulo zkrácené jméno Císařov.

Do Císařova vás ve své rozhlasové pohlednici pozve Mirek Kobza ve čtvrtek 30. května.

autor: kbz
Spustit audio