Od Pradědu na Hanou: Drozdovská pila

14. listopad 2013

Malá osada Drozdovská Pila se nachází uprostřed úzkého údolí řeky Březné asi 4 km severně od Hoštejna na Zábřežsku. Jak už jméno obce napovídá, je součástí Drozdova, který najdeme asi 2 km na východ v horách nad osadou.

Pozoruhodné údolí Březné zde tvoří zajímavou krajinu s podmáčenými loukami, na jaře bílými porosty Bledulí, nad které se vypínají poměrně prudké a vysoké svahy Drozdovské vrchoviny porostlé smíšeným lesem. Právě to, že údolí je velmi úzké, způsobuje, že je zde zvláštní mikroklima a i v nejparnějších létech zde bývá příjemně. Naopak zima zde trvá přece jen déle než v okolních obcích.

Historie Drozdovské Pily souvisí kupodivu ne s pilou, ale původním mlýnem. O něm máme zprávy už od 18. století a patřil k Drozdovu. V 19. století byl původní mlýn přeměněn na pilu, která využívala zdejší lesní bohatství.

Právě v té době vznikají kolem první domky nové osady. Nikdy jich nebylo moc. I dnes má Drozdovská Pila jen něco málo kolem deseti stálých obyvatel. Přesto se toto místo stalo nejprve průmyslovým srdcem celé obce. Kromě pily zde vyrostly také nábytkářské továrny – tedy spíše menší výrobny.

Drozdovská pila - hospoda

Zmiňme například továrnu Český krb, který stávala hned vedle dnešního mostu přes řeku. Později jsou zde v provozu dvě výrobny kartáčových prkének bratranců Knápkových a zmínit bychom měli i zajímavou výrobu pušek a lustrů z paroží, kterou zde podomácku realizoval pan Žurek.

Drozdovská Pila bude tématem dalšího putování Od Pradědu na Hanou v pátek 15. listopadu.

autor: kbz
Spustit audio