Od Pradědu na Hanou: Jánské koupele

Osada Janské Koupele je součástí obce Staré Těchanovice a najdeme ji severně od obce a na pravém břehu řeky Moravice.

První zmínky o minerálních pramenech v údolí Moravice pocházejí z roku 1640 a již tehdy byly jezuity z Melče využívány k léčení. Později byla místní minerální voda byla plněna do lahví a prodávána. V roce 1810 tu nechal hrabě Tenczina vystavět lázně, které byly od začátku 19. století do první poloviny 20. století vyhledávaným lázeňským místem. Majitelem lázní byl po jistou dobu i dědeček pozdější spisovatelky Joy Adamsové Karl Weishuhn.

Ve zdejších lázních probíhala léčba nemocí srdečních, oběhového ústrojí, nemocí kůže, revmatismu či dýchacích potíží. Za druhé světové války byl v lázních zřízen zajatecký tábor a po skončení války již nebyly lázně znovu zprovozněny. Sloužily jako ozdravovna a později byly zavřeny zcela. V dnešní době jsou lázeňské budovy značně zchátralé, opravy se dočkaly jen místní prameny.

Více se dozvíte v naší rozhlasové pohlednici ve čtvrtek 9. srpna.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.