Od Pradědu na Hanou: Kostel v Dřevohosticích

30. listopad 2011

Když se člověk vydá do Dřevohostic, po cestě od Přerova musí nejprve přejet Moštěnku a pak stojí za to odbočit z hlavní silnice na tichou boční ulici, která je už několik století duchovním centrem tohoto městečka. Právě tady totiž stojí farní kostel sv. Havla, cíl čtvrteční cesty Mirka Kobzy.

Žlutobílá fasáda, červená střecha, rozměry tak akorát – zdálo by se, že stačí říct – prostě půvabný kostel v krásné krajině podhůří svatého Hostýna. Jenže, každá stavba má tajemství, a zdejší kostel není výjimkou.

Historie Dřevohostic sahá až za rok 1326, kdy jsou poprvé zmíněny v listinách. Už od nejstarších dob zde stával kostel. Lidé se v něm scházeli v časech dobrých i zlých. O tom, kde stával původní kostel, nevíme. Víme o něm jen to, že v roce 1771 vyhořel a obnoven už nebyl.

Dnešní farní kostel sv. Havla má totiž počátky až v době reformační. V 16. století, za vlády Žerotínů na zdejším zámku, bylo město významnou základnou Jednoty bratrské. Ta postavila v městečku zvonici, měla tu hřbitov a dokonce školu, která byla nejstarší bratrskou školou na Moravě, neboť byla založena již roku 1561.

Jak to bylo s kostelem sv. Havla v Dřevohosticích dále, se dozvíte 1. prosince.

autor: kbz
Spustit audio