Od Pradědu na Hanou: Kostel ve Štítech

26. červen 2012

Štíty – tedy v době svého založení Šilperk, jsou městečkem nacházejícícm se na samé Moravskočeské hranici pod majestátnýmu vrcholy Bukovohorské hornatiny, v samém závěru údolí Králické brázdy. Samo město leží na poměrně prudce se svažujícím ostrohu vystupujícím s pásu zmíněné hornatiny do údolí Březné. To dává Štítům neopakovatelné panorama, kterému odpradávna vévodí kostel. A právě do jeho historie se ve středu 27. června pokusíme nahlédnouts Mirkem Kobzou.

Nejprve však něco málo o historii samotných Štítů, kam se jinak podíváme ještě minimálně jednou. Osada byla založena jako město. Vyplývá to z vysazení rychty v roce 1278 s městskými výsadami podle magdeburského práva. Již tehdy patřilo do správního obvodu města celkem 15 okolních obcí a to se tak stalo střediskem šilperského zboží, jehož velikost se měnila.

Zakladatelem města pravděpodobně byl tehdejší majitel zábřežského panství a člen markraběcí družiny Protiven (Protiva) ze Zábřeha. Právě ten dal vystavit v roce 1278 listinu v níž potvrzuje práva k šilperské rychtě.

Jak to bylo s výstavbou štíteckého kostela, si poslechněte v naší rozhlasové pohlednici.

autor: kbz
Spustit audio