Od Pradědu na Hanou: Králová

26. únor 2013

Vydáte-li se z Litovle do Úsova zkratkou přes část lesu v Litovelském Pomoraví, čeká vás příjemná cesta lužními lesy, které sice uprostřed přepůlí železnice Olomouc – Praha, ale jinak vypadají netknuté lidskou rukou.

To platí až do chvíle, než vyjedete na pozemcích obce Králová z lesa a začne intenzivně zemědělsky využívaná krajina Uničovska.

Jenže, před dávnými časy to bývalo jinak. Les Doubrava, jak se zdejšímu masívu říkalo, býval v dobách středověku mnohem větší.

Máme zprávy o tom, že v roce 1461 v Olomouci v pátek po Novém roce dal král Jiří Václavovi z Vlašimi, který hrad Úsov zápisem držel, list, ve kterém mu dovoluje louky vzniklé z vyklučeného lesa v „Uhlištích“ poddaným za plat přenechat.

Toto Uhliště vzniklo v lese nedaleko tehdy již existující vsi Hlivice, kde se kácel les a povstaly „lázy“. Dá se předpokládat, že touha po kvalitní dřevěném uhlí souvisela s těžbou a zpracováním železných rud na Uničovsku.

Václav z Vlašimi prodal tedy tyto lázy obyvatelům městečka Úsova a jistému Matějovi z Hlivic. Na lepších pozemcích vznikl panský dvůr, zbytek byl rozparcelován mezi nové osadníky a vznikla tak ves, které se podle umístění říkalo Lázy nebo také – dle původního majitele - Královy Lázy.

A to je počátek dnešní Králové, kterou navšívíme v naší rozhlasové pohlednici ve středu 27. února.

autor: kbz
Spustit audio