Od Pradědu na Hanou: Kunčice

5. říjen 2012

Pokud vyrazíte na kole na Chatu Paprsek, tak vác cesta zavede také do Kunčic, které jsou vlastně poslední trvale obydlenou lokalitou před vjezdem do masívu Rychlebských hor, kde se chata nachází.

Vesnice se rozkládá v rozšiřujícím se údolí, které za staletí své existence v horách vyhlodal Kunčický potok pramenící kousek pod vrcholem Palaš nedaleko Paprsku.

Samotná vesnice vlastně začíná už u ústí potoka do říčky Krupé a pak pokračuje výše proti proudu. Celému údolí vévodí 943 metrů vysoká Kunčická hora, na jejímž úbočí najdeme nejen agrární haldy, ale také pozůstatky starých domů, které jen potvrzují, že v minulosti se bydlelo a hospodařilo nejen v údolí potoka, ale také pěkně vysoko v horách.

Do historie Kunčic vás Mirek Kobza pozve v páteční rozhlasové pohlednici 5. října.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.