Od Pradědu na Hanou: Mariánská Hora u Lanškrouna

18. červen 2013

Poutní místo a kostel na Mariánské hoře (491 mn.m.) stojí přímo na hlavním evropském rozvodí. Z levého okapu střechy stéká voda do Čermenky, Tiché Orlice a Labe, které ústí v Severním moři, z pravého teče do Moravské Sázavy, Moravy a Dunaje, který se vlévá do Černého Moře.

Na Mariánské hoře se od 18. stol. konaly srazy poutníků putujících do Maria Zell v Rakousku. Historie poutního místa začíná v roce 1814, kdy tudy vezl forman A. Keprta náklad mlýnských kamenů. Na rozježděné cestě se vůz převrátil a forman pod ním zůstal uvězněn. Když prosil o pomoc Pannu Marii, zjevila se mu zářící paní, která mu pomohla. Vděčný forman tu nechal pověsit na dřevěný sloup zarámovaný obrázek Panny Marie.

Roku 1864 zde byla vybudována kaple Narození Panny Marie, která byla už toku 1875 přestavěna na kostel, v jehož vnitřku zůstala kaplička zachována. Roku 1885 tehdejší královéhradecký biskup vyhlásil Mariánskou horu u příležitosti milénia od smrti sv. Metoděje za poutní místo. Poblíž svatostánku byl vybudován domek, v roce 1886 přibylo u kostela i 14 zastavení křížové cesty a byla tu vysazena lipová alej.

V roce 1872 byl domek přebudován na přízemní hostinec zvýšený roku 1908 o patro. V roce 1886 vznikla před kostelem křížová cesta se čtrnácti zastaveními a vysázena byla lipová alej. Dolnočermenská farnost nechala roku 1995 kapličky křížové cesty zrekonstruovat a v následujícím roce ozdravit i monumentální lipovou alej. V roce 1998 hornočermenská obec nechala na Mariánskou horu vybudovat asfaltovou příjezdovou cestu.

Lanškroun - Mariánská hora

Mariánská hora je dnes nejen místem duchovního rozjímání, ale také významnou křižovatkou turistických cest. Dostaneme se odsud do Horní i Dolní Čermné, do Lanškrouna, do České Třebové, do Letohradu či na poměrně vzdálený vrchol Lázku. Vedou odsud i cyklotrasy a samozřejmě je ze zdejšího kopce krásný výhled do krajiny Lanškrounska, na Bukovohorskou hornatinu i na lesní masív Lužickoboskovického zlomu.

Vydejte se sem s Mirkem Kobzou ve středu 19. června.

autor: kbz
Spustit audio