Od Pradědu na Hanou: Mitrovice

Cestujete – li autem z Řimic směrem na Moravičany, vjíždíte do rozsáhlé nivy Moravy, kterou zde za staletí řeka vyhloubila v hornatině okolních kopců. A ve chvíli, kdy vás cesta dovede až k Doubravickému hřbitovu, zláká vás možná k odbočení poměrně pěkná silnička a ukazatel směřující do Mitrovic.

Tato osada je součástí někdejší samostatné obce Doubravice a spolu s ní se později stala místní částí nedalekých Moravičan.

V moudrých knihách se dočtete, že Mitrovice vznikly jako činžovní osada na pozemcích někdejšího Doubravického dvora.

Doubravický hospodářský dvůr byl zázemím panství, které je zmíněno již v roce 1294. Už v té době zde patrně stávala menší tvrz.

Hospodářský dvůz zde existoval až do roku 1778, kdy byl zrušen a pozemky nabídnuty za nájemné novým osídlencům. Tady je ale jedna historická záhada.

Podle Jana Březiny je jméno Mitrovice, tedy jméno nové osady, uvedeno v listinách již mnohem dříve – konkrétně k roku 1386, kdy Štěpán z Vartnova prodává ves Mitrovici.

Jak to s Mitrovicemi bylo, se dozvíte v naší pravidelné rozhlasové pohlednici v pátek 5. dubna.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.