Od Pradědu na Hanou: Osudy kaple v Žádlovicích

16. říjen 2012

Uprostřed Žádlovic stojí na pohled zajímavá kaplička, která je duchovním centrem obce. Zdobí ji zvonička a kupolovitá střecha. Je pozoruhodné, jaké osudy tuto malou stavbu provázely v nedávné době.

Na svůj církevní svatostánek čekaly Žádlovice poměrně dlouho, zejména uvědomíme - li si, že tato vesnice patří k nejstarším v kraji a navíc, že z části patřila k církevnímu zboží.

Osídlení v okolí Žádlovic můžeme sledovat již od doby kamenné. První zmínkou v historických pramenech je zápis v zakládací listině kláštera Hradisko u Olomouce z roku 1078, kde se objevuje jméno vsi Žádlovice - osady hrnčířů. Jak tedy vidno, obec se stala církevním majetkem již při uspořádávání prvních vlastnických vztahů zeměpána na Moravě.

V další listině, tentokrát vydané biskupem Zdíkem z roku 1141, se Žádlovice objevují opět a zase jako zboží církevní - přináležející k majetku kapituly u kostela sv.Václava. Klášteru zde zůstaly jen dva dvory. Postupně se obec dostávala do světských rukou. Zejména jmenované dvory často střídaly majitele. Jeden z dvorů byl později dokonce přestavěn na tvrz. I nadále však zůstávala část vsi církevním majetkem.

Zatímco světští majitelé Žádlovic, Bukůvkové z Bukůvky posilovali svůj vliv v obci tím, že zde v letech 1679 - 1705 postavili rodinné sídlo - barokní zámek, církevní majitelé se vesnice zbavili.

Jak to bylo s jejím osudy dál, se dozvíte od Mirka Kobzy ve čtvrtek 18. října.

autor: kbz
Spustit audio