Od Pradědu na Hanou: Park Čs. Legií v Hranicích

2. květen 2013

Vydáte - li se z Hranic na druhý břeh řeky Bečvy, směrem do lázní Teplice nad Bečvou, zaujme vás zcela jistě půvabný park, který silnice vedoucí do lázní obkružuje. Nese název Park Československých legií.

Když dnes do parku vejdete, překvapí vás mohutné valy mezi ním a řekou Bečvou. Však také vznik parku ovlivnila její blízkost – toto místo bývalo často zatopeno při povodních a tak se zde nedalo stavět.

Až do 19. století zde byly jen louky. Obyvatelé města je využívali jako pastviny pro dobytek.

Každopádně zajímavého prostoru si nejprve všimnuli vojáci a začali zde cvičit jezdecké koně. Obyvatelé města ale nezůstávali pozadu.

Už na počátku 19. století vznikají na břehu Bečvy první plovárny. V zimě se tady také bruslí. Naopak pod svahem buduje místní střelecký spolek v roce 1817 městskou střelnici.

Postupně přibývají další budovy a ze Střelnice se stává nejen sportovní ale i společenské centrum Hranic.

Za další historií parku Čs. Legií se s Mirkem Kobzou vydáme v pátek 3. května.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.