Od Pradědu na Hanou: Šléglov

9. květen 2013

Do jedné z nejmenších obcí Šumperského okresu vás pozveme v dalším putování krajem Od Pradědu na Hanou. Oním místem je vesnička Šléglov, kterou najdeme na Staroměstsku.

Nejlépe se do ní dostaneme, pokud se vydáme silnicí ze Starého Města směrem do Branné. Šléglov je asi v polovině cesty mezi Starým Městem a Vikanticemi, v malém údolíčku, které v náhorní plošině podhůří Rychlebských hor vyhloubil potok Staříč, který zde pramení.

Přestože Šléglov byl a je jen malou vesničkou, je kupodivu docela starou osadou. Již v roce 1325 je jmenován mezi osadami, které darovala vrchnost klášteru v Kamenci v dnešním Polsku.

Společně s těmito vesnicemi se pak do majetku kolštejnské vrchnosti vrátil a lidé zde žili až do pohnutého 15. století. Vlivem válečných útrap husitských a českouherských válek pak patrně vesnice zanikla. Více o tomto zániku nevíme, pouze v listinách se obec uvádí jako pustá.

V 16. století se uvádí opět mezi osadami spravovanými z hradu Kolštejn v Branné a tak se dá předpokládat, že obec byla znovu obnovena. Již tehdy se zde objevují převážně německá jména, tak se dá předpokládat, že osada byla dosídlena z německých zemí.

V roce 1677 uvádí lánový rejstřík v obci 24 usedlých rodin.

Zajímavé je i jméno obce. Buď je odrazem jména zakladatele nebo poukazuje také na hornickou minulost obce, kde se roztloukala a drtila zlatonosná ruda.

Však také celé Staroměstsko vzniklo jako místo, kde se původně těžily drahé kovy. Koneckonců i dnes najdeme kolem Šléglova mnoho míst s prokazatelně hornickou minulostí – třeba nejvyšší bod katastru – Kutný vrch s nadmořskou výškou 798 metrů.

Do Šléglova vás Mirek Kobza ve své rozhlasové pohlednici pozve v pátek 10. května.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.