Od Pradědu na Hanou: Větrný mlýn v Partutovicích

27. červen 2012

Vyjedeme – li z Olšovce na Hranicku směrem na hřebeny Oderských vrchů, přijme nás do své náruče vesnice Partutovice, do které se Mirek Kobza vydal za jednou pozoruhodnou památkou, která rozhodně stojí za vidění.

To památkou je zdejší větrný mlýn, jeden z mála, který se dodnes zachoval, ale když do vesnice přijedeme – zůstane nám tato stavba skryta. Přivítá nás zdejší kostel sv. Mikuláše, pozoruhodné domy ale mlýn je ukrytý. Až když dojedeme na nejvyšší bod vesnice a podíváme se zpět, uvidíme vlevo nad obcí lopatky dřevěného mlýna německého typu.

A tak nás čeká cesta zpět do obce, která ale rozjodně stojí za to. Zdejší mlýn patří k nejzachovalejším v okolí a rozhodně jej musíte vidět. Nejprve ale něco z techniky. Větrné mlýny jsou známé už tisíce let. Používaly se tam, kde nebylo dostatek vody pro pohon klasických vodních kol a také tam, kde byl vítr stálý a pokud možno foukal převážně jedním směrem. Kupodivu nesměly být větry moc silné, neboť to mlýny docela namáhalo. A tak známe mlýny nejvíce z přímořských oblastí, kde mořská bríza roztáčela kola těchto zařízení odpradávna.

V Čechách a na Moravě najdeme takových oblastí jen pár a máme to štěstí, že v našem okolí je většina z nich. Vzpomeňme Drahanskou vysočinu, Záhoří a nebo právě Nízký Jeseník a Oderské vrchy. A do této oblasti patří i Partutovice. Není tedy divu, že v okolí stávaly v minulosti dokonce tři větrné mlýny.

Za tím posledním, který můžeme obdivovat se vydáme v naší rozhlasové pohlednici ve čtvrtek, 28. června.

autor: kbz
Spustit audio