Od Pradědu na Hanou: Vodopády v Žabníku

16. duben 2013

Značku vodopádu Žabník najdete v turistické mapě necelých 300 metrů od dálnice vedoucí kolem Lipníku a Hranic do Ostravy.

Kousek od silnice do Uhřínova, vlastně jen pár metrů nad místními domy, se nachází hučící kaskády potoka. Pravda, kdo čeká desetimetrové výšky, má smůlu.

Tři vodopádky, které tady překonávají skalní prahy nad sebou, mají výšku jen něco kolem dvou metrů. Největší z nich je ten prostřední, který je spolu s nejnižším stupněm viditelný už z mostu přes potok.

Naopak nejdivočeji vypadá stupeň, který je položený nejvýše, kde se voda vrhá sice jen do necelé dvoumetrové hloubky, zato z regulérního skalního schodu.

Na vodopádky je krásná podívaná a zejména v jarních měsících nezapřou původ potoka v kopcích kolem Uhřínova. Právě z odbočky silninice na Uhřínov se sem nejlépe dostanete.

Pár metrů za křižovatkou odbočuje ze silnice lesní cesta a odsud jsou už vodopádky vidět. Pokud byste se rozhodli pro delší procházku proti proudu potůčku, nejenže se můžete potkat s lecjakou lesní havětí, ale navíc můžete dojít i ke studánce Juřačka, která s lavičkou vedle tvoří krásné zátiší.

K vodopádům Žabník vás ve své rozhlasové pohlednici vezme Mirek Kobza ve středu 17. dubna 2013.

autor: kbz
Spustit audio