Od Pradědu na Hanou: Zámeček na Skaličce

28. leden 2013

Když se v Zábřeze zeptáte místních, kde najdete zámek, pravděpodobně vás pošlou na Masarykovo náměstí, kde se rozkládá lichtenštejnský zámek přistavěný k někdejšímu hradu, který je sídlem městského úřadu.

Kromě něj však v současném městě najdete ještě jednu zámeckou budovu, jejíž historie není o nic méně zajímavá. Je jí zámeček v místní části Skalička, která kdysi byla samostatnou obcí a dokonce sídlem malého panství.

Zámeček na Skaličce najdete na vrcholu poměrně prudkého kopce, který se zvedá přímo za poslední kolejí zábřežského nádraží.

Skalička je v historických pramenech zmíněna již v roce 1273 v privilegiu olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku pro mohelnickou rychtu.

Více vám o její historii poví Mirek Kobza v pátek 1. ledna.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.