Od Pradědu na Hanou: Zbrašov

26. únor 2013

Teplice nad Bečvou jsou dnes proslulé zejména svými lázněmi. Jejich sláva je založena na moci zdejší uhličité kyselky, která od pravěku vyvěrá na katastru obce svažující se do údolí Bečvy.

Tyto prameny byly vyhledávány pro léčení odpradávna. Za zakladatele moderního lázeňství je považován Jan Kropáč z Nevědomí, tehdejší majitel hranického panství, který dal v roce 1553 nejvydatnější prameny teplické kyselky svést do jednoho místa, kde dal zbudovat zastřešenou kamennou nádrž tak, aby lidé mohli využívat koupele i za nepříznivého počasí.

Lázně procházely dobou rozvoje i úpadku a v roce 1711 zde byla vystavěna první zděná patrová lázeňská budova, která dala lázním nový směr, který pokračuje do dnešních dnů.

Zbrašov

Naši rozhlasovou pohlednici vám ale pošleme z obce, která je mnohem starší než dnešní lázeňská historie – z Teplic na Bečvou, které se ještě v té době jmenovaly Zbrašov. Ano, právě zdejší další pozoruhodnost – Zbrašovské aragonitové jeskyně - nesou ještě původní jméno této malebné obce, jejíž centrum najdeme na kopci nad lázněmi, v bezpečí před povodněmi často hrozící Bečvou.

Poslechnout si ji můžete v pátek 1. března.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.