Od Pradědu na Hanou: Ze Skřítku na Skřítek

11. červen 2013

Mirek Kobza nás po čase pozve na malou procházku po horách. I když místem, odkud se na cestu vydáme, bude jesenické sedlo Skřítek, zavede vás do předhůří nejvyšších moravských hor jménem Hraběšická vrchovina a vyšlápneme na příjemný okruh bez velkých převýšení a přitom v krásné lesnaté krajině.

Na Skřítek se můžeme vydat autem nebo autobusem. Toto sedlo je významným bodem silniční dopravy již od 19. století. V jeho polovině zde byl vystavěn zájezdní hostinec Berggeist.

Pro projíždějící formany, dopravující vytěžené dřevo do sobotínských železáren, byl hostinec Na Skřítku vítaným zastavením, kde si koně i formani mohli odpočinout po namáhavém stoupání, najíst se a případně i ubytovat na noc.

Později byla chata přebudována na turistickou boudu a jako motorest ožila poté, co původní chata vyhořela a na konci 50. let 20. století se začala rozvíjet silniční doprava.

Skřítek

My se u chaty mrkneme na rozcestník a vydáme se po zelené turistické značce. Běžkaři tento okruh dobře znají, je to jedna z nejstarších a také nejvyužívanějších běžeckých tras v horách. Dá se však absolvovat i na kole a i pěšky může méně zdatným turistům ledacos nabídnout.

Projděte se s námi po horách ve středu 12. června.

autor: kbz
Spustit audio