Olomouc opět hostí přehlídku sochařského umění ve veřejném prostoru. K vidění jsou například instalace z barelů nebo atypické čluny

12. červen 2024 11:22

Veřejné prostory v Olomouci zdobí nová umělecká díla. Ve městě se opět koná festival Sculpture Line, tedy přehlídka sochařského umění ve veřejném prostoru.

Obyvatelé a návštěvníci města si díky ní můžou prohlédnout na historických hradbách v Bezručových sadech pět atypických záchranných člunů natřených fluorescenční barvou. Poblíž hlavního vlakového nádraží je pak k vidění rozměrné dílo složené z barelů. 

Reportérka Blanka Mazalová byla u toho, když ředitel festivalu Ondřej Škarka s horolezci instaloval čluny“ na historickou hradbu z červených cihel. „Instalujeme Záchranné čluny od Johannesa Pfeiffera, německého autora, který to vytvořil pro Sculpture line po covidu, bylo to poprvé vystavené na náplavce v Praze. Je to spíš filozofický odkaz, takže si myslím, že to bude dobře fungovat i tady na hradbách v Olomouci,“ zmínil Škarka.

Manty v Opletalově ulici v Olomouci

Druhé čerstvě instalované dílo v olomouckém přednádraží má název Klid. „Je to od slovenského sochaře pana Saba. Jde o šesti možná sedmimetrovou instalaci, která ještě, co jsem slyšel, má tendence ji obměňovat. Takže pan Saba možná bude naštěvovat Olomouc a občas se promění nějaká poloha té instalace,“ dodal Škarka.

„Jsou to především manty, takzvané andělé moří, které visí u Horního náměstí v Opletalově ulici. Druhá instalace, kterou v Olomouci už máme, je mezi kostelem svatého Mořice a galerií Moritz, a to je takzvaný trůn. Je to asi šestimetrová instalace z rezavého cortenu,“ přibližuje Radim Schubert z olomouckého magistrátu.

Co to Sculpture Line vlastně je?

Sculpture Line je dlouhodobý umělecký projekt, který formou instalací soch do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Jeho základní ideou je přiblížit současné umění všem věkovým, sociálním a vzdělanostním vrstvám veřejnosti, a pomáhat tak socializovat veřejný prostor.

Podle informací na jeho stránkách je do něj zapojeno 23 států, 83 měst s 254 instalacemi, na kterých se podílelo 124 umělců.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio