Otužování je vhodné od 0 do 100 let

5. únor 2015

Původně to měla být sonda do režimu malých dětí v mateřských školách. Do čtvrteční Apatyky se nám ale ozvali i posluchači nad 90 let. Otužování, jak se potvrzuje, je téměř pro každého.

A přece, hned v úvodu pořadu s odborníky Janem Šlezarem a Hanou Kabátovou jsme vyrátili představu, že je nutné se okamžitě vrhnout do ledových vod nebo ihned začít skotačit ve sněhové peřině: „Chce to pochopitelně rozvahu, míru a především postupnou expozici chladnější vodě ve sprše, v řece či saunovém bazénku. A také snižování teploty vzduchu v bytech, často přetopených,“ upozorňuje doktor Šlezar z lázní Bludov.

Co se ovšem věku otužilce týká, osvícený personál v porodnici, lékař v dětské poradně i praktici pro děti a dorost by měli maminky upozornit, že „všeho moc škodí a méně může být více“. Tím myslíme oblékání či přehnané navlékání dětí. „Miminka, u kterých vidíme čelíčka a vlásky mokrá potem, nejsou ani tak znamením vzorné péče. Naopak bychom měli maminky a babičky varovat, že mohou dětem příliš teplým odíváním uškodit,“ shodují se hosté Apatyky Hana Kabátová a Jan Šlezar.

A co dnešní mateřinky, tedy konkrétně jejich budovy, prostory k odpolednímu spaní dětí? „Doporučujeme myslet na řádné větrání, ne příliš vysokou teplotu při spaní dětí. Na druhou stranu odmítáme pro běžný denní režim zaškrcování topení – například s odůvodněním, že školka má nová těsnící okna či zateplenou budovu. Vždy to prostě chce rozumně skloubit,“ vysvětluje doktorka Kabátová.

Apatyka je ovšem skutečně především vaším pořadem. Vždyť na výzvu Bořka Volného poslala svoji zkušenost i posluchačka, která podle svých slov „otužování pěstí od svých třiceti až do současných jednadevadesáti.“ Její příbuzní pak dokonce ve třiadevadesáti, respektive sedmadevadesáti letech, díky čemuž prý zůstávají bez větších zdravotních neduhů. Je třeba ještě něco dodávat?

autor: Bořek Volný
Spustit audio