Paměť, její podpora a trénink

3. září 2014

Většina lidí si pamatuje deset procent z toho, co čtou; dvacet procent z toho, co slyší; třicet procent z toho, co vidí; padesát procent slyšeného a zároveň viděného; sedmdesát procent z toho, co řeknou a devadesát procent z toho, co si vyzkouší prakticky. První čtvrteční dopolední Apatyka tohoto školního roku nabízí téma paměť a její trénování. Nezapomeňte!

Na špatnou paměť si v životě postěžoval patrně každý z nás. Opravdu "skleroza nebolí"? A kdy už přestává legrace - jak poznáme, že paměť opravdu neslouží, jak by měla? Jaké diagnózy naše kognitivní (poznávací, rozumové) funkce ovlivňují? Kde hledat řešení? Ptát se budeme klinického psychologa Pavla Koldy.

Cvičení paměti, mozkový trénink či moderně jogging se nejspíše hodí vždy a každému. Jak poslouží křížovky anebo sudoku? Je rozdíl v trénování paměti u relativně zdravých a třeba u pacientů s diagnózami jako deprese či Alzheimerova choroba?

V Apatyce však nabídneme i odkazy a tipy na aktivity a cvičení vytvářená cíleně pro posílení či zbrždění úbytku paměťových schopností. Podívejte se a trénujte:
http://www.vzpominkovi.cz/laicka-verejnost/kognitivni-rehabilitace/
https://www.cognifit.com/

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.